top of page

Praktijkexamen auto

Praktijkexamen auto, hoe gaat zoiets? Als dit de eerste keer is dat je rijexamen gaat doen, dan is dit artikel zeker iets voor jou! We gaan je uitleggen hoe zo’n examen gaat en geven daarbij een paar nuttige tips om je voorbereiding te helpen.

Hoe werkt het rijexamen?

Over het algemeen gaat het cbr rijexamen in een aantal stappen:

  1. Je gaat kennis maken met de examinator. Vervolgens kan de examinator je vragen een kenteken te lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Ook kan hij je een aantal controles aan de auto te doen. 

  2. Hierna begint de examenrit, wat ruim een half uur duurt. 

  3. Tijdens het rijexamen checkt de examinator of je zelfstandig kan rijden naar een bestemming. Er wordt gekeken hoe je omgaat met bepaalde situaties, bijvoorbeeld wat je doet als het verkeerslicht op geel springt, of je goed voorrang verleent bij benadering van een voorrangsweg. Ook zal hij kijken of je rijgedrag onder controle is bij het inhalen. Al met al zal hij naar het totaalbeeld kijken. 

  4. Na de examenrit krijg je direct de uitslag van de examinator. 

Nuttige tips voor het rijexamen

Om de kans te vergroten voor het slagen van het rijexamen is een goede voorbereiding erg belangrijk. De volgende tips kunnen je goed helpen.

 

Neem regelmatig rijlessen

Ook al is je rijvaardigheid redelijk, zorg er toch voor dat je regelmatig rijlessen neemt. Als je lange pauzes ertussen last, kan het zijn dat je bepaalde dingen vergeet en zelfs verleert. De regelmaat zorgt ervoor dat je een stevige basis opbouwt, waarmee je vertrouwen versterkt wordt. 

 

Happy Portrait

Ervaar een proefles bij ons

Bespreek de problemen 

Praat met de rijinstructeur over de problemen die je dwarsliggen. Hoe zou je je zwakke onderdelen kunnen verbeteren? Vooral in de laatste lessen moet je daaraan extra aandacht geven. Zodra je daarin vooruitgang boekt, zal je ook meer vertrouwen hebben.
 

Examenroutes oefenen

Vraag je instructeur om te oefenen op examenroutes. Zo kan je achterkomen welke problemen je eventueel moet tackelen. Misschien krijg je niet precies dezelfde route, maar in ieder geval heb je een beetje kunnen ervaren in welke situaties je terecht kan komen.

Neem een tussentijdse toets

Als het oefenen van examenroutes je vertrouwen nog niet genoeg heeft gewekt, dan zou je een tussentijdse toets kunnen nemen. Een tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als een echt rijexamen. Zo kun je alvast het “examen” beproeven. Na afloop krijg je adviezen van de CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor zelfs vrijstelling krijgen voor je rijexamen.
 

Een laatste rijles inplannen vóór het examen

Een laatste rijles nemen vóór het examen kan je spanning wegnemen, zo kan je een beetje  aan de situatie wennen. Zodra je de belangrijkste onderdelen hebt geoefend, dan is het tijd om samen met je rijinstructeur naar het CBR te rijden. 

Neem je instructeur mee op het examen

Laat je instructeur meerijden op het examen. Als er een vertrouwenspersoon aanwezig is, kan dat helpen tegen de zenuwen. Mocht je gezakt zijn, dan heeft je instructeur je in ieder geval goed kunnen observeren tijdens het examen. Daarna kan hij aan je verbeterpunten werken om de volgende keer wel succes te behalen.
 

Last but not least

De volgende documenten moet je meenemen naar het praktijkexamen:

  • Een geldig identiteitsbewijs;

  • De uitnodiging voor het praktijkexamen;

  • Het ingevulde zelfreflectie formulier.

Met deze tips hopen wij je te kunnen helpen een goede voorbereiding te treffen op het examen. Veel succes!
 

Solmaz lesauto.jpeg
LOGO-SOLMAZ.png
Autorijschool Solmaz
216740766_1764067930467016_4617488918115337963_n.jpg
bottom of page