top of page

Theorie halen rijbewijs

In Nederland kan je al heel vroeg aan rijles beginnen. Als je 16 bent, mag je al het theorie-examen doen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Op 16,5 jarige leeftijd mag je rijles nemen en op je 17e mag je rijexamen doen. Als je slaagt, mag je zelfs gaan rijden, wel met een coach naast je, tot je 18e. Maar voordat het zover is, moet je eerst je theorie halen! Hoe is het daarmee?

Volgens de Volkskrant: “steeds meer cursisten hebben moeite met het theorie-examen. In 2002 lag het slagingspercentage op 56 procent, nu is het al jaren net iets boven de 40 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ongeveer 6 procent doet een eerste poging en haakt dan definitief af. Van degenen die wel slagen, doen velen dat met behulp van (soms obscure) eendagscursussen waarvan het de vraag is in hoeverre die bijdragen aan structurele verkeersveiligheid. Want: ezelsbruggetjes leren ze daar, de antwoorden worden in het hoofd gestampt. Werkt het examen wel, op deze manier?”

Onze ervaring leert dat je moet leren om te begrijpen en niet leren alleen maar om te slagen. Met ezelsbruggetjes kom je niet ver en dat kan zelfs een gevaar vormen voor je toekomstige rijgedrag. Neem dus de tijd ervoor en vraagt het als je iets niet begrijpt. Zorg ervoor dat je de theorie volledig onder de knie hebt. Met een goede basis kan je dan gaan deelnemen aan het verkeer. Veilig voor jou, maar ook voor anderen!
 

Happy Portrait

Heb je vragen over theorie?

HOE LEER JE HET BESTE HET THEORIE-EXAMEN?

Voordat je gaat afrijden, moet je eerst je theorie halen. Meld je op tijd aan voor je theorie-examen, anders duurt het alleen maar langer voordat je je praktijkexamen mag afleggen. 
 

Je kunt op verschillende manieren je theorie leren. Het beste kun je je theorie-examen oefenen en veel vragen aan de instructeur tijdens de opleiding. Een aandachtspunt verdient de gevaarherkenning, wat een onderdeel is van het theorie-examen. Het is belangrijk dat je op tijd het gevaar signaleert/herkent en of je gevaarlijke situaties kunt voorspellen. Ook wordt getoetst of je op de juiste manier handelt om het gevaar te voorkomen. Gevaarherkenning kun je het beste oefenen in de praktijk, samen met je instructeur. 
 

Kies de manier die het beste bij je past en begin op tijd met je theorie auto te oefenen. Je moet de theorie wel goed begrijpen en niet overhaasten. Dan heb je een goede basis voor je rijlessen.
 

Je kunt heel goed op de volgende manieren voorbereiden op het theorie-examen:

  • Online-oefenexamens doen (bijvoorbeeld bij: theorie.nl)

  • Zelf oefenvragen verzinnen met je vrienden

  • Online theoriecursus volgen of lessen bij je rijschool

  • Leren uit een theorieboek

HOE MOET JE AANMELDEN VOOR THEORIE-EXAMEN?

Voor het aanvragen van het theorie examen heb je twee mogelijkheden:

  1. Zelf aanvragen. Een goede tip van het CBR: neem naar je theorie-examen een geldig identiteitsbewijs mee. Als je geen geldig identiteitsbewijs hebt, kun je helaas geen examen doen. 

  2. Machtiging geven aan autorijschool Solmaz. Met een machtiging geef je de rijschool toestemming om voor je het theorie-examen te reserveren bij het CBR. Voor het machtigen van onze rijschool heb je een rijschoolcode nodig. Hiermee voorkom je dat iemand misbruik maakt van jouw gegevens. Je moet wel een DigiD hebben om die machtiging te kunnen doen.

MEER INFORMATIE?

Wil je graag meer informatie over de theorie of over onze rijlessen in het algemeen? Neem dan contact met ons op, zodat we je terug kunnen bellen. 

Solmaz lesauto.jpeg
LOGO-SOLMAZ.png
Autorijschool Solmaz
216740766_1764067930467016_4617488918115337963_n.jpg
bottom of page