Tussentijdse toets
Wat is een tussentijdse toets?
Een tussentijdse toets is een soort proefexamen, dat vergelijkbaar is met een echt rijexamen praktijk, alleen krijg je nog geen rijbewijs, maar vrijstelling voor dingen die je goed doet. Door deel te nemen aan zo'n toets kun je alvast wennen aan de situatie. Na afloop krijg je tips van een CBR-examinator. Als je de bijzondere verrichtingen goed, vlot en veilig uitvoert, kun je daarvoor vrijstelling krijgen voor je rijexamen. Dat betekent dus dat je op het rijexamen zelf die verrichtingen niet meer hoeft te doen.
Voor wie is de tussentijdse toets bedoeld?
Als je een beetje twijfelt aan je vertrouwen, of als je alvast wil wennen aan de examensituatie, dan zou je serieus kunnen overwegen om een tussentijdse toets te doen. Je krijgt niet alleen tips van een CBR-examinator, maar ook eventueel vrijstelling voor bepaalde verrichtingen. En dan nog een leuk weetje: volgens het CBR slaagt 60% van de kandidaten wanneer ze wel een tussentijdse toets nemen en zonder tussentijdse toets ligt dit rond de 47%.
Hoe moet je een tussentijdse toets aanvragen?
Nadat je besloten hebt om een tussentijdse toets te doen, kun je dat aanvragen via je rijschool. Die reserveert de toets voor jou bij het CBR. Voor een tussentijdse toets moet je minimaal 16,5 jaar zijn én geslaagd zijn voor je theorie-examen.
Wat neem je mee naar de tussentijdse toets?
-
De officiële uitnodiging voor je toets.
-
Je geldige identiteitsbewijs. Zonder dit document kun je geen toets doen.
-
Het ingevulde formulier 'Zelfreflectie'.
Hoe gaat de tussentijdse toets?
Net als het rijexamen duurt de tussentijdse toets in totaal 55 minuten. Hij bestaat uit de volgende stappen:
​
1. Voor de toets. In het CBR-examencentrum maak je kennis met de examinator, die jou uitlegt hoe je toets verloopt en controleert:
-
de uitnodiging voor je tussentijdse toets;
-
je identiteitsbewijs;
-
of je theorie-examen hebt gehaald;
-
of het formulier Zelfreflectie ingevuld is, hetgeen besproken wordt met jou na de proefexamenrit.
In principe mag jij bepalen of je instructeur meerijdt tijdens de toets, de keus is helemaal aan jou.
​
2. Ogentest. Op het parkeerterrein word je gevraagd om een kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand te lezen. Als voorbereiding op de rit stelt de examinator jou enkele vragen over de auto.
​
3. De proefexamenrit. Deze duurt ongeveer 35 minuten. Je rijdt voor een deel zelfstandig naar een bepaalde bestemming. Dit doe je met behulp van een navigatiesysteem. Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je zelfstandig en veilig rijdt met daarbij de volgende punten:
-
beheersing van de auto;
-
kijkgedrag;
-
voorrang verlenen;
-
inhalen;
-
in- en uitvoegen;
-
rijden op kruispunten en rotondes;
-
bijzondere verrichtingen (zoals recht achteruitrijden, bochtje achteruitrijden, omkeren door middel van steken, omkeren door middel van een halve draai, hellingproef en fileparkeren.)
​
4. Het advies. Direct na afloop van je proefexamenrit krijg je te horen hoe het is gegaan. Daarbij geeft de examinator advies welke verbeterpunten je nog aan kunt werken voor je rijexamen. Ook vertelt de examinator of je de bijzondere verrichtingen goed, veilig en vlot hebt uitgevoerd. Als je de bijzondere verrichtingen goed hebt gedaan tijdens de tussentijdse toets, krijg je vrijstelling. Dit betekent dat ze niet meer getoetst worden op het rijexamen praktijk.
Nogmaals de voordelen van een tussentijdse toets op een rijtje:
-
Je ziet hoe alles werkt in het examencentrum van het CBR
-
Je beleeft hoe een examen kan gaan en je bent dus beter voorbereid
-
Je hoort alvast wat een examinator van je verwacht tijdens het rijexamen
-
Je krijgt nuttige tips mee van de examinator
-
Je gaat waarschijnlijk met minder zenuwen naar het echte examen
-
Je kunt vrijstelling krijgen van een aantal verrichtingen op je rijexamen


Autorijschool Solmaz
